Το όραμά μου για τον νέο δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας

Κάτοικοι Παραλιμνίου, Δερύνειας, Φρενάρους και Αχερίτου Είμαι δίπλα  σας για να προχωρήσουμε ενωμένοι μαζί και να χτίσουμε τον Δήμο των ονείρων μας.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ-ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ  του Παναγιώτη Γ. Κύζα

(υποψήφιου  Δημάρχου  στον νέο δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας-Φρενάρου και Αχερίτου.)

 

Συνδημότισσες και Συνδημότες,

Φίλες και Φίλοι,

Κάτοικοι Παραλιμνίου, Δερύνειας, Φρενάρους και Αχερίτου

Είμαι δίπλα  σας για να προχωρήσουμε ενωμένοι μαζί και να χτίσουμε τον Δήμο των ονείρων μας.

Ο  Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας σύντομα θα λάβει σάρκα και οστά και θα προσκληθούμε όλοι μας να βοηθήσουμε τη δημιουργία και την πρόοδό του, μέσα στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφαρμόζοντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Ο νέος Δήμος μας θα είναι εύρωστος και οικονομικά βιώσιμος και θα πρέπει να παράγει έργο προς όφελος όλων των Δημοτών, τους φίλους από Αχερίτου-Φρέναρος-Δερύνεια και Παραλίμνι. Η ενότητα, η σύμπνοια, η ομόνοια και η συμπόρευση όλων των δημοτών ολόκληρης της νέας δημοτικής περιοχής, μπορούν να βοηθήσουν στην αναμόρφωση και μια δημιουργική πορεία του Δήμου μας.  

Οι οικονομικοί πόροι που υπάρχουν, οι εξοικονομήσεις, οι νέοι τρόποι αύξησης των εσόδων μας, χωρίς επιπλέον φορολογίες των Δημοτών  και η Ευρωπαϊκή χορηγία και κονδύλια, μπορούν να είναι το εφαλτήριο ενός δυναμικού ξεκινήματος. Μέλημά μας πρώτα ο Δημότης ως άνθρωπος,  προσφέροντας την ποιότητα ζωής σε ένα Δήμο με όραμα, με πολιτιστικά δρώμενα, με βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, με έγνοια το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των Δημοτών. Έχοντας στη διάθεση μας αυτά τα εργαλεία και άλλα απαραίτητα, θα διαμορφώσουμε ένα Δήμο πρότυπο για τον τόπο μας.  

Ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να κατανοήσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών και να τις επεκτείνει σε όλο το φάσμα των δημοτικών υπηρεσιών. Εξυπηρέτηση του Δημότη, αναδιοργανώνοντας τις δημοτικές υπηρεσίες, ώστε οι κάτοικοι της Αχερίτου, του Φρενάρους, της Δερύνειας και του Παραλιμνίου να έχουν εύκολη πρόσβαση παντού. Προς τούτο θα συνεργαστούμε με όποιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να μας εξυπηρετούν καλύτερα.  

Σε συνεργασία με τον επίσης νέο Δήμο Αγίας Νάπας-Σωτήρας και υπό την καθοδήγηση του νεοσύστατου Επαρχιακού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο του, που επίσης θα εκλεγεί, θα χαράξουμε την πολεοδομική μας ανάπτυξη, μια και το κομμάτι αυτό της ανάπτυξης έχει κοινά πολεοδομικά χαρακτητιστικά για την περιοχή μας. Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινούς στόχους, κοινές προοπτικές, κοινούς οραματισμούς.Από την αρχή θα είμαστε συνεργάτες, όχι ανταγωνιστές, για μια δυνατή και ευημερούσα ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.  

Ο πυλώνας της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει νέους μηχανισμούς διοίκησης και άσκησης της εξουσίας, αλλά ποτέ δεν θα απαρνηθούμε ο καθένας μας την Αχερίτου μας, το Φρέναρος μας, την Δερύνεια μας, το Παραλίμνι μας. Θα πρέπει όλοι να είμαστε Δημότες του νέου Δήμου ως μια οικογένεια, Αλλά ο καθένας με αναφορά στην κοινότητα και τον Δήμο του. Οι εκλελεγμένοι δημοτικοί άρχοντες των δημοτικών  διαμερισμάτων του νέου δήμου, θα εργάζονται για την τοπική τους κοινωνία και θα εισπράττουν όφελος από τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, προς όφελος των δημοτών τους. Παράλληλα θα συνεισφέρουν συναποφασίζοντας και υλοποίοντας την πολιτική του νέου μας Δήμου.   

Η παραγωγή πολιτικής τώρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα πρέπει να αγκαλιάζει όλους μας.  Θα απαιτούμε, θα διεκδικούμε, θα εργαζόμαστε για να ευημερεί και να ενδυναμώνεται ο νέος Δήμος. Θα τον πάρουμε από τα σπάργανα, αλλά θα τον ανδρώσουμε πολύ γρήγορα. Έχουμε και την όρεξη και τη δύναμη και τις ικανότητες, αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες, λόγω τουρισμού, της γεωργίας. της κτηνοτροφίας και άλλων οικονομικών πόρων, για να πετύχουμε. Ο νομοθέτης προσπάθησε να βάλει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και από εμάς εξαρτάται η σωστή του χρήση. Με ορθολογιστική προσέγγιση και σωστό προγραμματισμό θα προχωρούμε όλοι μαζί, έχοντας τον Άνθρωπο- Δημότη μας ως επίκεντρο της κάθε απόφασής μας.  

Θα σεβαστούμε οτιδήποτε δημιουργικό και αναγκαίο έγινε απο τους προηγούμενους άρχοντες. Θέλουμε να γίνουμε φορείς του νέου, του καινοτόμου, του διαφορετικού, του σύγχρονου, αυτού που ο Δήμος έχει ανάγκη, κάνοντας το δικό μας όνειρο πραγματικότητα.

Με ριζοσπαστικές και ουσιαστικές αλλαγές και με πρακτικές ενέργειες  που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών Αχερίτου-Φρενάρους-Δερύνειας-Παραλιμνίου, θα πετύχουμε.΄Οραμα μας θα είναι οι προσδοκίες όλων για ευημερία και  για το μέλλον των κοινοτήτων μας. Κυρίως για το μέλλον της νέας γενιάς, της νεολαίας μας, που είναι το ζωντανότερο και σημαντικότερο μέρος της κοινωνίας μας. Οι νέοι μας θα πρέπει να εμπλακούν και να έχουν λόγο και ενεργό δράση  στα δρώμενα του νέου δήμου. Οι γνώσεις, τα οράματά τους, η επιστημονική τους κατάρτιση και η ανιδιοτέλειά τους,  πρέπει να αξιοποιηθούν από τις νέες τοπικές αρχές.      

Σας καλώ όλους λοιπόν να συμπορευθούμε μαζί. Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που όλοι μαζί παλιοί και νέοι, σε ένα κράμα εμπειρίας και υπευθυνότητας εγγυόμαστε μια πετυχημένη πορεία. 

Με το πνεύμα αυτό διεκδικώ τη Δημαρχία του Δήμου μας. 

Το μέλλον μας ανήκει. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.